Esittely

Unkari IHF MM 2022

Olen Lili Scarpellini ja asustelen Tampereella. Laumaan kuuluu tällä hetkellä kaksi hovawarttia, Gipstern Jola "Rina" (s. 2015) ja Gipstern Luna "Cirkka" (s. 2020). Ensimmäinen oma koirani oli hovawart Sateenkaaren Nereid "Neri", joka tassutteli elämääni elokuussa 1993. Rotua olin miettinyt pitkään ja tehnyt useamman vuoden ajan huolellista taustatyötä ja rotuvalintaa. Bordercollie oli yksi kiinnostukseni kohteista, mutta jotenkin vain tuntui, että ehkä se kuitenkin olisi liian aktiivinen rotu minulle. Näin jälkeenpäin ajatellen tuolle aatokselle voi vain nauraa!

Muita vaihtoehtoja kohdallani olivat dobermanni, leonberginkoira ja hovawart. Luonne oli se, mikä ratkaisi, mikä rotu tulee. Halusin keskikokoisen, pitkäkarvaisen ja kohtuullisen aktiivisen harrastuskoiran. Hovawartissa kiehtoi myös se, että koirakirjojen mukaan se kiintyy lujasti omaan perheeseen. Rotuun kävin tutustumassa näyttelyissä ja kaverini naapurissa asui kaksi hoffia, joita kävimme ulkoiluttamassa. Ihmiset olivat mukavan rehellisiä kertoillessaan rodusta, eikä luonteen puolesta tullut mitään yllätyksiä jälkeenpäinkään eteen. Nerin taival päättyi valitettavasti aivan liian pian, mutta kipinä oli syttynyt eikä vapaa-ajan ongelmia enää ollut. Nerin ansiosta myös seuraat koirani ovat olleet hovawartteja.

Olen kohtuu aktiivinen koiraharrastaja ja monessa mukana, olen ollut mm. rotujärjestön hallituksen jäsen ja useammassakin eri koirayhdistyksessä eri tiimeissä / hallituksessa.. Minulla on useamman lajin koetoimitsijapätevyys (toko, pk, lt, rally-toko), olen tokon liikkeenohjaaja ja tokon sekä palveluskoirapuolen koulutusohjaaja. Olen myös allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja käynyt Kasvattajan perus- ja jatkokurssit. Vuonna 2022 suoritin Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon.

Harrastan koirieni kanssa monipuolisesti rally-tokosta suojeluun, ja olen kisannut kahdeksassa eri lajissa. Näyttelyissäkin on tullut pyörittyä. Menestystä on koirilleni suotu, mutta se ei ole tullut itsestään vaan yritän edelleen, joka ikinen päivä, kehittyä paremmaksi koiranohjaajaksi. Siinä kun ei kukaan ole ikinä valmis.

Kasvatustyö on hyvin pienimuotoista, ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pentue syntyi vuonna 2004. Kasvatustyö on siis vielä aivan lähtökuopissaan :) Minulle harrastaminen koirieni kanssa on toistaiseksi tärkeämpää kuin pentujen teetättäminen, joten kasvatustyö jatkuu sitten kun se tuntuu mielekkäältä ja minulla on narttu, jonka ominaisuuksia haluan saada eteenpäin.

Hovawarttia ei ole tarkoitettu sohvalla makoiluun, vaan sen täytyy saada elää koiran arvoista elämää. Hovawartit ovat energisiä, reippaita ja toimeliaita koiria, jotka nauttivat suunnattomasti puuhailusta yhdessä omistajansa kanssa. Hovawartit ovat todella monipuolisia harrastuskoiria, niiden kanssa voi kisata palveluskoirapuolella (etsintäkoe, peltojälki, metsäjälki, haku, viesti, suojelu), tokossa, rally-tokossa, vesipelastuksessa, vetohiihdossa...

Hovawartin omistaja tarvitsee mielestäni kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta, huumorintajua, maalaisjärkeä ja sopivasti jämäkkyyttä. Hovawart sopii ihmiselle, joka kaipaa haasteita ja on valmis tekemään töitä tulosten eteen. Voimakas taipumus vartioimiseen ja suojelemiseen edellyttävät huolellista tapakasvatusta ja peruskoulutusta.

Tavoitteeni on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia ja kaikin puolin rotumääritelmän mukaisia hovawartteja. Koirani ovat ensisijaisesti rakkaita perheenjäseniä ja harrastus- ja lenkkikavereita. Minulle on tärkeää, että koira on rakenteeltaan ja fysiikaltaan terve, sekä luonteeltaan hyvähermoinen ja tyypillinen, monipuoliseen harrastamiseen soveltuva hoffi. Toivon, että kasvattini kuvataan lonkkien ja kyynärpäiden osalta n. 2 vuotiaina sekä silmät peilataan, ja että ne luonnetestattaisiin noin kolmen vuoden iässä.

Pennut elävät perheen mukana kotioloissa, ja ne luovutetaan rekisteröityinä, madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina ja sirutettuina. Omistajat saavat mukaansa pentuoppaan, ruokaa ja peiton jossa on tuttu haju. Liitän myös omistajat Suomen Hovawart ry:n jäseniksi / Palveluskoiraliittoon, mikäli he eivät jäseniä vielä ole. Mahdollisuuksien mukaan järjestän pentutapaamisia ja koulutustilaisuuksia.

Kasvattajana haluan olla kasvatinomistajieni tukena koko koiran elämän ajan ja kuulla mitä kasvattien elämään kuuluu. Kasvatustyöni on pienimuotoista, joten yhteydenpito on helppoa ja olen tavoitettavissa melkein 24/h vuorokaudessa.

Ennen pennun harkintaa on hyvä tutustua rotuun ja sen sairauksiin huolellisesti ja myös pohtia onko hovawart juuri se oikea rotu minulle. Lisätietoja rodusta ja sairauksista löydät mm.

Jalostuksen tavoiteohjelma
Rotumääritelmä
Terveystietoja


Cirkka

 
 

 

 


Rina


Heri

 

 

Joomla templates by a4joomla